IMG_5199 k

Aan het woord: Marjan Kolmeijer

Op donderdag 15 oktober j.l. heeft GGz Breburg de nieuwe High & Intensive Care (HIC) geopend in Breda.
Het Huurhuys heeft gezorgd voor de bemiddeling tussen kunstenares en gebouw waardoor er een mooie expositie hangt.
Speciaal voor ons heeft de kunstenares, Marjan Kolmeijer, een artikel hierover geschreven.

“De kunstuitleen ‘Huurhuys’ benaderde mij om foto’s te exposeren in het vernieuwde HIC gebouw. Miekie Timmers en Mariet zijn bij mij op atelierbezoek geweest om een indruk te krijgen van foto’s die ze op mijn website hadden gezien. De belangstelling ging vooral uit naar een serie foto’s die ik maakte op exact dezelfde plek, maar steeds een week later. Hierdoor ontstaat een prachtig beeld van de seizoenen en de weersomstandigheden op dat moment.

De foto’s zijn vlakbij gemaakt in de Teerlingstraat, tussen de bebouwde kom van Etten-Leur en het Liesbos. Dat wat een tweede reden voor de selectie van deze foto’s; vlakbij gemaakt in het West-Brabantse landschap. Heel herkenbaar voor iedereen.

Een derde reden en wellicht de belangrijkste: de foto’s zijn landschappelijk, rustig, sfeervol en daardoor geschikt voor een expositie in het HIC gebouw. De cliënten die daar opgenomen worden kunnen behoorlijk in de war zijn en een rustige omgeving is dan belangrijk.

Het HIC gebouw heeft behoorlijk wat gangen en ruimtes en uiteindelijk hangen er 34 foto’s en fotocollages van mij aan de wanden. Naast 4 collages van 5 foto’s van ‘week tot week’ hangen er andere collages van sfeervolle beelden. Bovendien hangen er een aantal afgedrukte foto’s op grote formaten. Deze foto’s zijn gemaakt tijdens fiets- en wandelvakanties in Nederland, België, Frankrijk, Italië en Patagonië (Chili)

Veel foto’s gebruik ik als uitgangspunt voor mijn schilderijen, maar ik vind het prachtig om nu een aantal groot afgedrukt te zien in deze expositie! Met het team van het Huysmuseum hebben we de foto’s opgehangen, wat een bijzonder prettige en constructieve samenwerking was.

Uiteindelijk, op donderdag 15 oktober, was de opening van het HIC gebouw met zeer veel genodigden en enkele inspirerende sprekers. De ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de psychiatrie en met name de crisisopvang, de High & Intensive Care (HIC), vind ik zeer positief. De psychiatrie komt regelmatig nogal negatief in de media, maar de huidige ontwikkelingen stemmen hoopvol.

Het interview met Myrthe van de Meer, ervaringsdeskundige en schrijfster van twee boeken over opname op de Paaz, was leuk, interessant en boeiend. Naast een goed schrijfster is zij ook een goede spreekster!

Het nadeel van een gebouw als HIC is dat je er niet zomaar naar binnen kan lopen om de expositie te gaan zien. Helaas, want het gebouw, inclusief kunst van het Huurhuys, is de moeite van het bezichtigen waard. U zult het moeten doen met de foto’s, welke ook te zien zijn op mijn website: www.marjankolmeijer.nl

Marjan Kolmeijer.”