Knuffeltje lacht, knuffeltje huilt

Voorstelling “knuffeltje lacht, knuffeltje huilt”

Met het Huysmuseum hebben we knuffels “met een diagnose” gemaakt. Zo is er onder andere een narcistische paradijsvogel, een eekhoorntje met ADHD, een manisch depressieve octopus en een moeder vos die een psychose heeft.

Bij iedere knuffel is een verhaaltje gemaakt en deze zijn gebundeld in het prentenboekje “Knuffeltje lacht, knuffeltje huilt”.  In samenwerking met de gemeente Etten-Leur biedt het Huysmuseum een project aan met deze gelijknamige titel. Bij dit project gaan twee medewerkers van het museum met het prentenboek en een kist vol knuffels langs op basisscholen.

Donderdag 28 januari 2016 hielden we voor de eerste keer het project “Knuffeltje lacht, knuffeltje huilt”. Met een auto vol knuffels gingen we naar basisschool “De Klankhof”, waar we verwelkomd werden door de juffen en de meesters. De kinderen waren erg nieuwsgierig en vonden het ook wel een beetje spannend; ‘wat zou er gaan gebeuren?’
We begonnen met het voorstellen van de knuffels. Dat bracht al een lach op de gezichtjes van de kinderen. Een vreemde vogel, een octopus, de paradijsvogel en zelfs Stoffel de schildpad kwamen voorbij.
Na het voorstellen werd er aan de hand van de verhaaltjes in het prentenboek verder in gegaan op de “diagnose” van de knuffels: Trudie het stokstaartje is vaak bang en Mimi de paradijsvogel is narcistisch waardoor zij zichzelf helemaal prachtig en geweldig vindt. Bij Jippie het eekhoorntje, die alle dagen erg druk is omdat hij ADHD heeft, stonden de kinderen druk te zwaaien met de handen en te stampen met de voeten.
Er werd ook héél wat geknuffeld deze morgen!

Met dit project willen we door middel van het gebruik van knuffels spelenderwijs aan jonge kinderen laten zien dat iedereen anders is. We hebben allemaal wel wat en we horen er allemaal bij!