kb-3916-20161215-van-hees

Huysmuseum maakt grote fotocollage voor nieuwbouw GGz Breburg in Tilburg

In mei 2016 werd aan het Huysmuseum, in verband met de verbouwing van Jan Wier, gevraagd of we konden meedenken over de kunst en de foto wand. Die had de architect in zijn (of haar) ontwerp bij de entree gedacht.

De acht foto’s werden acht thema’s;
de keuken, de schoonmaak, de behandelaar, de slaapkamer, de vriendschap, de natuur, de religie en werken & leren.

Hiervoor zochten de medewerkers van het Huysmuseum in de fotoarchieven naar oude en nieuwe foto’s die bij de thema’s passen. Daarnaast werden tweedehands fotolijstjes gedemonteerd, wit geschilderd en weer in elkaar gezet. Eerlijkheid gebied ons te bekennen dat we graag alleen maar tweedehands lijstjes wilden gebruiken, maar dat is niet gelukt. We hebben ook nieuwe moeten kopen omdat het in het totaal om zo’n 240 lijstjes ging. Vervolgens moesten de foto’s geprint en ingelijst worden. Dit werd gedaan door het Repro-ject in Etten-Leur.

Als laatste hebben we met man en macht alles ingelijst en daarna is alles, met hulp van de facilitair medewerkers, opgehangen.

Er zit nog een klein staartje aan het project. We willen bij de fotowanden ook nog een pagina op de website van het Huysmuseum inrichten waar de achtergrondinformatie bij de verschillende foto’s te vinden is. Dat is een project waar we in januari mee beginnen.

Daarnaast is het de bedoeling dat de wand een levendig werk blijft. Als iemand een foto of een andere mededeling wil ophangen kan dat in de lege lijsten en in overleg met de makers kunnen foto’s ook vervangen of zelfs toegevoegd worden.

We hopen dat het werk bijdraagt aan een aangename werkomgeving voor GGz Breburg. We vonden het een leuke, maar ook spannende opdracht. We hopen ook dat de wanden bijdragen aan waardering voor alle mensen die te maken hebben, of hebben gehad, met GGz Breburg en psychiatrie.We moeten leren van vroeger en leven in het nu. We zijn allemaal mensen met wensen en dat ze maar mogen uitkomen.