Grunbaum 1

Is dat voor de Bingo?

Deze vraag was voor ons uiteraard te beantwoorden. Wij wisten immers dat het gebruikt werd binnen de psychiatrie voor onderzoek, maar waarvoor het nu exact gebruikt werd wisten wij niet. Ook nog niet wat voor bijzonder object het betreft. Collega Dennis heeft zich verdiept in de oplichtende cijfertjes… .

Het betreft de Grünbaum-methode (cijferbord). Het is vernoemd naar de ontwerper prof. dr. A. A. Grünbaum (1885), de eerste neuropsycholoog in Nederland. Met dit cijferbord werd in 1955 onderzoek gedaan naar klachten of stoornissen in het opmerkzaam, oplettend of aandachtig zijn. Hierdoor kwam er meer inzicht in de diagnostiek van epilepsie, depressie en dementie.

Kom naar het Huysmuseum om alles te weten te komen over dit zeldzame museumstuk uit de psychiatrie! En voer als proefpersoon de opdrachten uit!