huysmuseum.nl-op-school

Aan het woord: Jan Kleinherenbrink

Ik had rond 1980 een opname. Ik werd opgenomen op het Binnenhof. In het gebouw is de indeling nu compleet veranderd. Vroeger waren open en gesloten afdelingen in dat ene gebouw. Ik heb toen een paar weken opgesloten gezeten. Waar nu op het terrein de rookplekken zijn, dat zijn de ruimtes waar buiten gerookt mag worden, waren toen patio’s. De huisartsen zaten in het Gerard Pouw.
In die tijd was er een eigen tuinploeg van cliënten die op het terrein woonden. Zij dronken koffie onder het oude Maria paviljoen. Daar staan nu de boerderij en kas. We hadden een tuintherapeut die meewerkte in de tuin en de kas. We hebben samen de oude kas gebouwd die nu in de tuin ligt van het Werk en Wonen gebouw van de autisten, hier op het terrein.
Toen ik op het Binnenhof naar een open afdeling ging mocht ik van Wijnand gras maaien met zo’n kleine cirkelmaaier.
Op zondag was het op de ouderen afdeling in het Binnenhof gebak en koffie. Iedereen kreeg gebak; of je nu op een gesloten of op open afdeling zat, niemand uitgezonderd. Het was een leuke tijd en na ontslag ben ik in Breda nog een jaar op het oude hostel geweest om te leren hoe je zelfstandig moet wonen en leven.
Ik heb in mijn verleden aan twee proefschriften meegewerkt. De eerste op het Sluis internaat en de laatste was van een begeleidster die afstudeerde. Zij wilde voor haar studie maatschappelijk werker cliënten onderzoeken zoals dokters dat doen. Daar heeft ze veel aan gehad.


Geen reacties aanwezig

Toevoegen