20170908_105312_1505153572831

Debbie maakt honderden poppen

Debbie van den Kerkhof uit Etten-Leur was samen met de GGZ op zoek naar een zinvolle dagbesteding. Dat bleek het naaien van poppen met gerecyclede stoffen. Inmiddels heeft ze al honderden van deze zogenaamde debjo’s gemaakt. “Ik kan niet stilzitten.”
In het Huysmuseum in Etten-Leur vertelt Debbie van den Kerkhof dat ze iets wilde betekenen voor anderen. Als opdracht mocht ze voor kinderen in blijf-van-mijn-lijfhuizen knuffels maken met een buideltje voor hun buik. In dat zakje konden ze dan hun geheimen of verhalen kwijt. Monique Broekmans, werkzaam in het Huysmuseum in Etten-Leur, vond deze zogenoemde debjo’s heel bijzonder. Broekmans; “Eigenlijk is Debbie een kunstenares. Want ze heeft die wil om te blijven creëren.”
Broekmans wilde daarom graag de debjo’s in het Huysmuseum exposeren. Het museum heeft als doel de psychiatrie bekender te maken. Wie momenteel buiten op het van Bergenplein staat, ziet de poppen naast elkaar in de glazen galerij hangen. Binnenin het museum liggen poppen die een persoonlijke boodschap meedragen. Van den Kerkhof: “Die debjo’s dragen een deel van mijn verleden uit.”De belangstelling is groot; de expositie is verlengd tot februari.
Van de Kerkhof vindt zichzelf geen kunstenares; “Het is meer een noodzaak. Juist als ik stil ga zitten, krijg ik te veel gedachtes. Met het maken van die poppen raak ik afgeleid. Ik kan zo ook iets betekenen voor anderen.” Omdat Van den Kerkhof er veel maakt, wil ze van tevoren weten wat er mee gaat gebeuren. “Anders blijven er zoveel thuis dat ik niet meer door de deur kan.”
Alle debjo’s worden gemaakt van gerecycled materiaal. “Soms krijg ik stofstalen van een stoffeerderij. Of mensen doneren hun oude kleding en deking die ik kan gebruiken.”
Broekmans: “Met de debjo’s geeft Debbie materialen een tweede leven. Technisch wordt ze steeds beter in het maken ervan.”
Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek zijn de debjo’s nu te zien in de bibliotheek Nieuwe Nobelaer.

Sami Kappé

Bron: BN DeStem, Stad en Streek, Zaterdag 7 oktober 2017

De debjo’s zijn in de bibliotheek van de Nieuwe Nobelaer te bezichtigen tot 3 november 2017.
Inmiddels zijn er ook al 3 debjo’s verkocht!
Heeft u zelf interesse in één van deze leuke debjo’s, dan kunt u altijd contact opnemen met het Huysmuseum.


Geen reacties aanwezig

Toevoegen