20190816_125033

Veteranenkunst nu in streekmuseum

Na de expositie in het Huysmuseum in 2018 verhuisde twee kunstwerken van de Stichting Veteranenkunst naar het Streekmuseum Etten+Leur om daar te worden tentoongesteld.

De heer Peter Overmeen, bestuurslid van de Stichting Veteranenkunst vertelde ons het volgende:”Veel van onze militairen zijn gedurende hun uitzending vaak geestelijk zwaarbelast en kampen met een posttraumatisch stresssyndroom. Om uiting te geven aan hun wat zich in hun hoofd afspeelt ontspannen zij zich vaak in kunst.”

Zo ook Amanda Jansen.

Amanda Jansen werd in 1983 geboren in Australië en kwam op haar 9e naar Nederland. Na de middelbare school solliciteerde zij bij de Kon. Luchtmacht en werd in 2002 aangenomen. Amanda werd twee keer uitgezonden naar Afghanistan (ISAF) in de periodes 2007-08 en in 2009. Haar uitzendingen naar Afghanistan hebben bij haar een onuitwisbare herinnering achtergelaten. In 2010 werd bij haar een Posttraumatisch Stress Syndroom (PTTS) geconstateerd waardoor ze in de ziektewet terechtkwam. In mei 2015 werd Amanda officieel dienstslachtoffer en verliet zij met eervol ontslag de militaire dienst.

Tijdens een periode waarin ze ook alcoholverslaafd raakte, ging ze ‘s nachts vaak het bos in. Daar vond ze stokjes, takjes waarmee ze verfstippen ging zetten op het doek. Een techniek geïnspireerd op die van de Aboriginals, in Amanda’s geboorteland Australië, waarmee ze een bijzonder effect weet te creëren, dat doet denken aan het pointillisme, of braille. Haar werken zijn daarmee overal, snel en altijd herkenbaar.

Voor Amanda werd dit dé manier om de chaos in haar hoofd te ordenen en niet het verkeerde pad op te gaan. Zo kwam en komt ze tot rust en kan ze zich creatief uiten. Met haar kunstwerken probeert zij -delen van- de beelden in haar hoofd te verbeelden op doek en zo ook haar emoties te uiten.


Er zijn 2 reacties op dit artikel

Toevoegen
  • Huysmuseum

   Wij hebben met trots haar werk in ontvangst genomen. Ook mochten we haar ontmoeten. Wat een mooie middag was het afgelopen vrijdag met haar en Petra.

   Met vriendelijke groet,

   Team Huysmuseum


Plaats een nieuwe reactie